Стъпки за покупка на апартамент от частни лица

След като прекарате известно време в имот под наем , ще разберете, че по-добрата идея е, да спрете да харчите пари за наем, а да си закупите апартамент или къща.

Ако ще купувате първия си апартамент точно сега, в тази статия ще ви покажем контролен списък с неща, които трябва да проверите преди да купите.

За тази статия ни помогна сайта за недвижими имоти в България – Купи/Наеми.

покупка на апартамент от частни лица

Направихме този списък, защото много от Вас искат да си купят апартамент и ще са нужни някои неща, които трябва да знаете, да избягате от неприятни изненади и разбира се да инвестирате внимателно в бъдещето си.

  •  Решете на каква площ искате да купите апартамент. Това може да включва прекарване на проучване точно колко голям апартамент ще ви е нужен.
  • Преди да купите, проучете пазара, за да се уверите, че получавате съотношение цена-качество. Говорете с независими оценители и агенти за недвижими имоти и проверете последните продажби в района. Не разчитайте на съвет от човека, от когото ще закупите апартамент. Това е особено важно, защото Вие ще живеете в този имот. Стойността, която ще платите, е важна, но по-важно е дали ще ви бъде от полза.
  • Посетете колкото се може повече места, за да търсите имоти, които отговарят на вашите критерии, така че ще имате добра представа за това какво ще купите за парите си.

Проучване при покупка на апартамент от частни лица може да направите в сайта на агенция за имоти Купи/Наеми  https://kupinaemi.bg/tyrsene-na-obiava/prodava-imot/sofiq/apartamenti/vsiakakvi-konstrukcii/ot-sobstvenik

Крайна стъпка за покупка на апартамент от частни лица

Проверете дали имотът, който ви интересува, е в близост до важни обществени сгради и транспорт за Вас. Например магазини, обществен транспорт, паркове, болници, училища, работа, фитнес и др. – Всеки от нас иска да спечели малко време.

  • Когато решите да живеете в апартамент, помислете дали сградата е в близост до клубове, кафенета или други места за музика на живо. Какво е количеството на преминаващия трафик – ще бъде ли шумно в пиковия час? Ще повлияе ли шумът на начина ви на живот? Добра идея е да организирате оглед на сградата вечер или по време на пиковия трафик, преди да се съгласите с покупката.
  •  На колко години е сградата? Трябва да вземете предвид възрастта на сградата. Има ли вероятност някои стаи да се нуждаят от ремонт или подмяна? Силно се препоръчва да вземете доклад за архитект или инженери за сградата, преди да решите да купите.
  • Какви са мерките за сигурност например, може ли някой да влезе в сградата? Има ли охранителни камери?
  • Има ли балкон, за да можете да се насладите на гледката или следобедното слънце? Или сте блокирани от други сгради и от тях не може да влезне никаква светлина в дома Ви.
  • Какви са таксите за поддръжка? Много хора не мислят в този аспект, когато купуват нов апартамент. Те обикновено покриват общинския данък, данъка върху имуществото, данъка върху начисленията, таксите за вода, общи такси за електричество, такси за асансьори и такси за наета помощ, като например чистачката за боклук и сигурността.

Разберете колко е таксата за поддръжка, какво е включено в крайната такса, която ще ви каже частното лице, от което ще купите апартамента. Например таксите за паркиране на автомобили могат да бъдат отделни.

Ако имате кола, това трябва да е важен въпрос за Вас. Ще бъде ли осигурен паркинг за кола и трябва ли да доплащате за това? Попитайте частното лице, от което ще купувате апартамента дали ще ви предостави негово място за паркиране.

Ако предишният ви собственик не е имал превозно средство, говорете с отговорника на сградата, за да Ви каже дали има свободни паркоместа.