Важни въпроси и отговори за избора на моторно масло

car partsВсеки един собственик на първи лек автомобил е сложен върху темата какво точно двигателно масло да подбере. В точно този случай би могъл да се довери на няколко източника за консултация – интернет, автосервизи, приятели и така подценяваните, а и в много моменти загубени ръководства за експлоатация на МПС-то. Ще Ви предоставим необходимите наставления, защото правилният избор е наистина важен за нормалната дейност и безпроблемен и дълъг живот на двигателя.

Какво точно е вискозитет на моторното масло? Точно това е индикация за плътността на моторното масло. Докато е студено е правилно да шофирате с по-ниско вискозитетен лубрикант, осигуряващо по-удобен старт на двигателя, тъй като ще се отнеме по-малка мощ от автомобилния двигател заради по-малкото съпротивление при движещите се части. По-гъстите масла са предназначени за много високи натоварвания и температури.

Точно какво значат числата и буквите на различните моторни масла? Главното число показва хладния вискозитет на маслото, а следващото число вискозитетът при големи градуси. Обозначението W, разделяща ги произлиза от “Winter” (“Зима” – превод от английски език).

Коя е разликата между минерални и синтетични масла? Минералните масла са базови, добити за обработката на петрол в сурово състояние. Те се използват основно в по-стари леки коли, при чиито мотори са значително амортизирани. Синтетичните моторни масла са подправени основни с добавки (дисперсивни агенти, детергенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-устойчиви на високи градуси, предпазват по-ефикасно мотора на леката кола, имат по-ниска летливост и по-трудно се окисляват. Има и полусинтетични масла, като те са средния вариант м/у основните.

Как точно да различим автентичното моторно масло от подправеното? За съжаление, пазарът на автомобили е залят от наподобяващи изделия с неизяснен първоизточник, като биха могли да увредят работните показатели и здравето на автомобила ви. Трудно ще бъде на обикновен потребител да ги различи, но съществуват редица фактори, като те трябва да събудят. Основният е крайната цена на моторното масло. Може и да е на промоция, сумата не трябва да е твърде малка в сравнение с другите предложения на търговския пазар. Същевременно проверявайте и оценките за магазина, който я предлага.

Каква марка масло да изберем? Подберете двигателното масло главно спрямо препоръките на производителя, а например спомагателен елемент спокойно можете да добавите и референциите от други шофьори, които имат направени впечатления от използването.

За да разберете още: https://www.fullauto.bg/bfr/